Duurzaam goed wonen - nu en later

Aan de Roodborstweg in Apeldoorn worden 9 woningen van ons voorbereid op de toekomst. De huidige cv-ketel en WTW-unit worden vervangen. Voor ons is dit aanleiding om te onderzoeken of er meer maatregelen genomen kunnen worden om de woningen te verduurzamen.

WERKZAAMHEDEN
De woningen zijn relatief nieuw en goed geïsoleerd. Maar door het dichten van de kieren en naden worden de woningen nog beter geïsoleerd. De verwarmingsinstallatie vervangen we door een warmtepomp en een warmwaterboiler. Ook wordt de keuken vervangen en maken we voorzieningen voor gasloos koken. Als laatste installeren we zonnepanelen op de daken.

GASLOOS WONEN
Een warmtepomp vervangt de cv-installatie en is een belangrijk onderdeel van een gasloze woning. De warmtepomp komt in de kast op de eerste verdieping, hier komt ook een nieuwe warmteterugwin-unit met geluidsdempende maatregelen. Ook wordt er een nieuwe warmwaterboiler geplaatst. De bestaande radiatoren vervangen we door nieuwe speciale radiatoren met convectoren. Deze blazen warme lucht de ruimte in. Het is ook leuk om te vertellen dat het nieuwe systeem met de warmtepomp max. 4 graden kan koelen.

IMPACT VOOR BEWONERS
Om de woning kierdicht te maken, werken de vaklieden in iedere ruimte van de woning. Daarom is ervoor gekozen om één woning in te richten als rustwoning. Hier kunnen bewoners eventueel gebruik van maken als ze behoefte hebben aan wat rust en privacy. 

Eén keer in de twee weken hijst een bouwkraan de zware warmtepompen door het dakraam naar de 1e verdieping van de woning. Deze plaatsing heeft best wat impact, omdat sommige bewoners daarvoor hun bed en huisraad aan de kant moeten te zetten.

Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door Talen Vastgoedonderhoud. Samen met Hemink Groep BV, Nijhuis Bouw en Wolters Vastgoedonderhoud onderhouden zij onze woningen.